Kategóriák
Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szavazás
Termék részletek


A hagyományos citerajáték kezdőknek és haladóknak

A hagyományos citerajáték kezdőknek és haladóknak
3 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 70 Ft<br />Borsi Ferenc:A hagyományos citerajáték kezdőknek és haladóknak A kottához CD melléklet is tartozik.

A citera a legelterjedtebb népi hangszerünk volt egykor a hagyományos közösségek zenei életében, s talán a legtöbbek által használt népi hangszer az újjáéledő népzenei életben is. A hangszer gyakoriságát azzal magyarázhatjuk, hogy viszonylag egyszerű az elkészítése, s könnyen elsajátítható játéktechnikával önállóan is teljes értékű zenei élményt, akár kisebb vígasságokban tánckiséretet is szolgáltat.

Kötetünk a hagyományos citerajáték tanulásához kiván segítséget nyújtani az első lépésektől a haladó szintig. A zenei anyag válogatásakor nem csak az adott technikai szintet tartottuk szem előtt, hanem igyekeztünk különböző dallamváltozatokat is bemutatni. A MTA Zenetudományi Intézete archivumának mintegy százhúsz citerástól gyűjtött több ezer felvételéből válogattuk a hagyományos citerajátékot leginkább képviselő dallamokat. Külön figyelmet fordítottunk a citerajáték eddig feltárt három jellegzetes tájegységére: az Alföld keleti és déli vidékére, a Körép-Alföldre, valamint a hangzásban teljesen elkülönülő dél-dunántúli területekre.

A legújabb népzene-oktatási szemlélet szerint a kottával leírt dallam nem képes hordozni valamennyi finom stilisztikai, előadói,zenei információt. Ez csak hallás, auditiv élmény útján közvetíthető. Egy-egy új játéktechnikai fogást, zenei fordulatot könnyebb értelmezni,ha helyes, stílusos előadásban meg is hallgathatja a tanuló. A könyvhöz tartozó hangzó CD-melléklet ezt a célt szolgálja.

   • Cikkszám
    5102005