Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

Az utolsó óra - Erdélyi táncgyűjtések DVD

Az utolsó óra - Erdélyi táncgyűjtések DVD
Az utolsó óra - Erdélyi táncgyűjtések DVD



<br />



Több mint 20 éve, 1997–2001 között zajlott az Utolsó Óra nevet viselő program, mely elsősorban a magyar nyelvterületen még élő, hagyományos népzenét ismerő és játszó muzsikusok zenei emlékezetének, „repertoárjának” rögzítését tűzte ki célul.

A programba – viszonylag gyakran – a zenészekkel együtt úgynevezett „táncos adatközlők” is érkeztek Budapestre. Értelemszerűen az ő táncaik kíséreteként alkalmazott hangszeres zene mutatta meg e muzsika igazi funkcióját, vagyis a hagyományos falusi közegben betöltött tánckísérő szerepét.  Nem egy esetben maguk a táncolni tudó zenészek, énekesek is táncra perdültek, így a hangszeres és vokális felvételek mellett velük is készültek táncfelvételek.

A Hagyományok Háza kiadásában DVD-n megjelent összeállítás több mint 20 falu, zömmel az Erdélyben élő magyar, kisebb számban a román és cigány népesség adatközlőinek táncait tartalmazza. A lemezen és kísérőfüzetében magyarul és angolul is olvasható a megjelenített filmrészletekhez kapcsolódó, Varga Sándor néptánckutató, Galát Péter táncművész és Sztanó Hédi néprajzkutató által írt tanulmány.

 



Raktáron
4 900 Ft
A vásárlás után járó pontok: 98 Ft
Adatok
Cikkszám
5102119
Csomagajánlatok
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek