Kategóriák
Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szavazás
Termék részletek


Az almabáltól a labdacéhig A Nagykunság szokásai...

Az almabáltól a labdacéhig A Nagykunság szokásai...
1 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 30 Ft<br />A Hagyományok Háza új kiadványsorozatot indított útjára "Helyi hagyományok" címmel. A sorozat egyes darabjainak szerzői maguk is a gyakorlatban jártas szakemberek (néptánc oktató, tanító, óvodapedagógus), munkájuk kötődik ahhoz a helyhez, amelynek játékait, táncait a kötetekben közzéteszik. E műveket elsősorban gyakorlati használatra szánjuk, gyerektánc-oktatók, óvónők, tanítók számára, nem pedig tudományos céllal.
A szerzők archívumokban, helyi kiadványokban, adatközlőktől gyűjtött anyagukat pedagógiai munkájuk során ki is próbálták, s az így szerzett tapasztalataikat is rögzítik.
A sorozat segíti a néptáncot és népi játékot oktatók, az óvodapedagógusok, az általános iskolákban tanítók, a művészeti alapiskolák tanárainak munkáját.

Részlet a bevezetőből: 
"Olyan családba születtem, ahol a szülők, nagyszülők, dédszülők mind fontosnak tartották a gyerekek játék-, ének-, és zeneszeretetét. A nagyszülők életéről, szülőföldjéről érdekes keveredés maradt meg bennünk, unokákban. Tudtuk, milyen a kuncsorbai tanyavilág jómódú, szűkszavú, komoly nagypapája, aki napnyugta után a petróleumlámpa mellett elővette hegedűjét, és a nagy kockás dunnák alól még hallgathattunk. Tudtuk, hogy másik nagyapánk -- a felvidéki magyar mesterember -- maga a huncutság, elevenség. Mindig kész a viccre, ugratásra, csúfolódásra és a szebbnél-szebb tündérmesékre. S ha már "untuk" a meséket, ő saját maga szerzett be Csehszlovákiából és Erdélyből régi meséskönyveket. Tanulta, tanulta, hogy mondhassa. Nagyanyám a maga polgári jó modorával tanított meg bennünket mindenre, amit a lányoknak meg kell tanulni. ... Ami annak idején természetesnek tűnt, ma már kincs.
Amikor néhány éve, egy kis kihagyás után újra elkezdtem gyerekekkel foglalkozni, csöndes megdöbbenéssel vettem észre a "kincsek" eltűnését. A körülöttem táncoló, játékot tanulni vágyó gyerekeknek (6-16 évesig) minden új volt. ...
Leporoltam emlékeimet és a könyveket: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei játékokat, énekeket kezdtem a foglalkozásokon tanítani. ...
Fontosnak tartom, hogy a szokások, hagyományok fokozatosan épüljenek vissza a mai gyerekek életébe. Így évről-évre tudunk újabbat adni, bővíteni ismereteiket. S remélhetőleg, ha kellőképpen megfertőztük őket, akkor saját gyermekeiknek már tudatosan adják tovább."

Herczeg Katalin  • Cikkszám
    5102020