Szűrés

Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

FÉRFI VISELET

A Kellékbolt kínálatában évek óta megtalálhatók a különböző viseletdarabok. Kezdetben csak a legalapvetőbb ruhadarabok varrásával foglalkoztunk, úgy mint az alsószoknya, pendely, férfi és női ingek, egyszerű csizmanadrág, mellény. Aztán az idő múlásával, a felmerülő igényeknek megfelelően igyekeztünk bővíteni a kínálatot és konkrét tájegységek többé-kevésbé komplett viseleteit is el kezdtük készíteni.

Annak ellenére vállaltuk fel ezt, hogy tisztában vagyunk vele, mennyire komoly kihívást jelent egy-egy tájegység tradicionális népviseletét újraalkotni. Egyrészt hatalmas tudást, felkészültséget igényel a megszámlálhatatlan tájegység és azon belül akár falvanként is eltérő viseletek pontos ismerete, rekonstrukciója. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az egyes viseletek az évtizedek során is folyamatos változáson mentek keresztül, továbbá függtek a viselési alkalmaktól, időpontoktól, kifejezték a viselőjének korát, családi állapotát, akkor beláthatjuk, hogy a variációk száma gyakorlatilag a végtelenhez közelít.
A mai modern korban sokszor az is nagy nehézséget okoz, hogy a régebben használt alapanyagok jelentős részét ma már nem gyártják, vagy ha mégis, akkor annak előállítási költsége egy egész tánckar felöltöztetését tekintve megfizethetetlen. Így a ma megvarrt viseletek sokszor csak hasonlítani tudnak az eredetire, elsősorban a fő elemeit, szabásait, sziluettjét és anyagának mintavilágát tudjuk "megidézni".
Mivel a Néptáncosok kellékboltja a népviseletek mellett nagyon széles spektrumban kínál a néptánchoz, a néphagyomány ápolásához kapcsolódó termékeket, ezért nem is tudjuk célul kitűzni azt, hogy az ország neves és magas fokú szakmai felkészültséggel rendelkező viseletkészítőivel felvegyük a versenyt.
Munkánk során így csupán arra törekszünk, hogy olyan viseletek kerüljenek ki kezeink közül, amelyek nagy tételben előállítva (itt az együttesekre, iskolai csoportokra gondolunk) megfizethető áruk mellett alkalmasak legyenek a néptánc színpadra állításához, elsősorban jelmezként funkcionáljanak, esztétikusak, könnyen kezelhetőek és tisztíthatóak legyenek, egyben a lehetőségekhez mérten, a fentebb leírt kritériumok alapján minél inkább megfeleljenek az adott tájegység, falu eredeti népviseletének.
Természetesen az egyedi igényeket, különlegesebb darabok (díszesebb, drágább alapanyag,  különleges szabás vagy előállítás pl. plisszírozás) elkészítését is szívesen vállaljuk előzetes egyeztetést követően, amennyiben az ezzel járó magasabb költségeket a megrendelő vállalja.
Tovább