Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

cd Berecz András: Hazakísérlek

cd Berecz András: Hazakísérlek
cd Berecz András: Hazakísérlek<br />A kiadvány hangzóanyaga Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal 1907 és 1911 között gyergyói népzenegyűjtése alapján készült. Az itt élő székelység ötfokú dalainak felfedezése fordulópont a magyar zenetörténetben. E székely népdalok új utat, új hazát mutattak az erős idegen hatás alatt lévő művészi zenénknek. Új és egyéni hangot, a sajátját találta meg benne. Ezért nevezi Kodály ezt az egyébként igen régies "új hang"-ot a "magyarság el nem vitatható csodaszarvasá"-nak, a "magyarság eredetével összefüggő zenecsírá"-nak. Létezésében létünket is ünnepli: e "zenecsíra" "minden vérképletnél ékesebb bizonyság, a magyarság még megvan". A CD-n egy furulya darabot, a "Gál Ferié"t Dsupin Pál gyűjtötte Gyergyóalfaluban, 1998-ban.

Szeretettel ajánlom az itt hallható énekes és hangszeres dallamokat azok figyelmébe, akiket világhírű magyar zeneművek forrása, Gyergyó - mára csak nyomaiban megmaradt - régi székely népzenéje érdekel.

A "Haza kísérlek" a régi Gyergyó fényképalbuma is egyben, képeit a Magyar Néprajzi Múzeum Fotóarchívumából és a gyergyóremetei Nagy József gyűjtéséből válogattam, Keresztes László fényképeivel kiegészítettem. Lapozza örömmel, aki gyergyó régi életére, viseletére kíváncsi! A fényképeket Csáki István csíkszeredai grafikusművész rajzai egészítik ki, melyek a gyergyói székely fúró-faragó furfang vidám remekléseit és a gyergyói Tászok tető kővéseteit mutatják meg szép, tiszta egyszerűséggel." Berecz András

Vizeli Balázs : hegedű
Balogh Kálmán : cimbalom
Kádár Igán : gardon
Dsupin Pál : furulya
Berecz András : ének

1. Körül s körül
2. Gyergyai csillag
3. Alfalvi lassú és sebes csárdás
4. Maros hidján
5. Van erszényem!
6. Alfalvi forgatós
7. Körmetlen
8. Borogatás
9. Bujdosás
10. Száz forintos nóta, Gál Ferié, csomafalvi forgatós
11. Nemzeti szín rózsa
12. Verbunk
13. Ha folyóvíz vónék
14. Hopp, megállj!
15. Alfalvi forgatós   Páka Andrásné, újfalusi forgatós
16. Csak egyet mondok
17. Ha kimenyek, csomafalvi Gábor Ignácné
18. KapufélfánálNincs raktáron
3 500 Ft
Nincs raktáron
A vásárlás után járó pontok: 70 Ft
Adatok
Cikkszám
5201027
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek