Hírek

2020.12.23 9:49

december 24 - 27  ZÁRVA
december 27 - 30  10.00-18.00
december 31         10.00-14.00
január 1 - 6              ZÁRVA

Tanúsítvány

SSL Certificate
AKTUÁLIS

Táncos vagyok ösztöndíj 2021

Hudák János
2021.06.04 13:37
Táncos vagyok ösztöndíj 2021

A Néptáncosok kellékboltja 2021-ban is pályázatot hirdet felnőtt néptánccsoportok számára. A pályázat nyertese 150.000 Ft értékű terméktámogatásban részesül.

 

Pályázat benyújtására a néptánc csoportot fenntartó és támogató egyesület vagy alapítvány jogosult.

 

A pályázók köre:

 • amatőr, műkedvelő csoport
 • a csoport tagjai felnőttek, többsége 30 év feletti, dolgozó, családos ember
 • a csoport tagjai felnőtt korukban kezdtek el megismerkedni a néptánccal
 • a csoportot legfeljebb 5 éve alapították
 • a csoport nem egy nagy múltra visszatekintő táncműhely senior csoportja, nem „öregtáncosok”

 

 

 

Előnyt élveznek a „szülői csoportok”, vagyis ahol a csoport létrejöttében nagy szerepet játszott, hogy a tagok gyermekei egy gyermeknéptánc együttesben táncolnak és a szülők kedvet kaptak a néptánctanulásra.

 

Nem pályázhatnak:

 • hagyományőrző együttesek
 • senior együttesek
 • olyan felnőtt amatőr együttes, melynek tagjai felmenő rendszerű táncműhelyből nevelődtek ki

 

A pályázat elbírálásának szempontjai:

 

 • településen betöltött közösségi szerepkör
 • néphagyományok ápolása, felelevenítése
 • a támogatás felhasználására vonatkozó tervek

 

A pályázatban kérjük röviden ismertetni az együttest:

 • mikor alakult,
 • hogy jött létre,
 • hol működik,
 • hány főt számlál a közösség,
 • milyen rendszerességgel tartják az összejöveteleiket,
 • milyen programjaik vannak a rendszeres tánctanulási alkalmaik mellett,
 • kitől, milyen táncanyagokat tanultak eddig,

 

A pályázat beadási határideje: 2021. június 15. éjfél

A pályázat beadásának módja: kizárólag emailben info@neptanckellek.hu címen lehet. A tárgy mezőben kérjük feltüntetni: „Táncos vagyok ösztöndíj”

 

A pályázat elbírálásának és eredményhirdetésének dátuma: 2020. június 22. 

 

Az ösztöndíj-pályázat „ideológiai” háttere

 

A Néptáncosok kellékboltjára tulajdonosaiként a vállalkozás mellett egyféle misszióként is tekintünk. Amatőr táncosként mindketten megtapasztalhattuk a néptánc és a népzene legkülönfélébb jótékony hatásait életünkre: a rendszeres testmozgás pozitív testi-lelki örömeit, a közösségi élményeket, nem is beszélve mindarról az ismeretről, amelyet a népi kultúra, a néphagyományok megismeréséből meríthettünk.

 

Sára néptánc- és fejlesztőpedagógusként munkája és tanulmányai során megtapasztalhatta, hogy ez a fajta közösségi tevékenység a zene és a mozgás segítségével milyen intenzív hatással bír a gyermekek személyiségfejlődésére testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt. A néptánctanulás hatására, a tevékenység komplexitásának köszönhetően, a gyerekek tanulási képességei javulnak, az esetleges magatartási problémáik mérséklődnek, a szociális készségeik fejlettebbek lesznek kortársaikénál. A népi kultúra mélyebb megismerése keretet ad a jó értelemben vett nemzeti identitásérzetük kialakulásához, ugyanakkor megtanítja őket a más népek kultúrájának tiszteletére, az egymás iránti tolerancia fontosságára.

 

A Kellékbolt egyik fő feladatának is azt tekintjük, - a táncosok, táncegyüttesek, kiszolgálásán felül - hogy segítse a néptánc, tágabb értelemben a néphagyományok minél szélesebb körben való alkalmazását, „újrafelfedezését”, a mindennapi életünkbe való adaptálást, legyen az alkalmi vagy rendszeres tevékenység.

 

Éppen ezért támogattunk az elmúlt években különböző táncos rendezvényeket, fesztiválokat, hirdettünk meg nyereményjátékokat táncegyüttesek részére.

 

2018-ban aztán sok-sok táncos közreműködésével létrehoztuk a színes „Táncos vagyok” termékcsaládot, mely a maga szerény módján próbálja szavakba önteni azt, mit is jelent nekünk, táncosoknak a néptánc, a táncházmozgalom. Kezdettől fogva komoly célunk volt ezzel, hiszen azt a döntést hoztuk, hogy ezen termékek nettó árbevételének 10 százalékát minden évben egy-egy táncos közösség támogatására fordítjuk majd.

 

2021-ben harmadik alkalommal kerül meghirdetésre a „Táncos vagyok” ösztöndíj pályázat. Úgy döntöttünk, hogy olyan közösségeket támogatunk, melyekben többségben vannak azok, akik csak felnőtt korban kezdtek el ismerkedni a néptánccal. Az utóbbi évek fejleménye, hogy egyre több ilyen együttes alakul, sok esetben a régi amatőr táncegyüttesekbe járó gyermekek szülei kapnak kedvet a néptánchoz, akikhez sokszor teljesen kívülálló, a műfaj iránt érdeklődő felnőttek is csatlakoznak. Nagyon örvendetesnek tartjuk mindezt, hisz ezáltal is nő azok száma, akik tovább éltetik a néptáncot és az életük szerves részévé válik. Pályázatunkkal ezeket az együtteseket kívánjuk támogatni, továbbá motivációt, inspirációt nyújtani az újabb felnőtt közösségek létrejöttéhez!

 

Farkas Sára és Hudák János