Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

Széki népzene Bőgő

Széki népzene Bőgő
Széki népzene Bőgő



<br />



Hangszeres Népzenei Példatár - Népzenei Füzetek

 

"...A bőgő az erdélyi falvakban -- néhány reneszánsz nemesi udvarházi zenei központtól eltekintve, mint a Székkel szomszédos Bonchida, vagy Szamosbethlehen stb. -- csak az I. világháborút követő időszakban terjedt el. Ezidőtájt még nem a nagybőgő, hanem egy kisebb testű basszushangszer, a gamba-testű kisbőgő vagy a hegedűcsaládba tartozó gordonka, széki szóhasználattal élve a "gordon" lett az új tagja az ily módon zenekarrá alakuló vonós együtteseknek..."

 

Széki gordonjáték a Lajtha-gyűjtés alapján

 

"A széki paraszti gordon-játéktechnika nem egyedülálló jelenség, hiszen ez a játékmód korábban az egész Kárpát-medencében, sőt a magyar nyelvterületen túl is megtalálható volt. Nyomaival a közelmúltig találkozhattunk az ország középrészén, Somogyban, az Alföldön; de ez a hagyomány él máig Európa számos vidékén, például Szlovákiában, Lengyelországban és Ukrajnában is.

A XIX. század végén, a XX. század elején még általánosan szólóhegedűn játszották a vonós tánczenét, csak Bartóknak néhány Maros megyében gyűjtött felvételén találunk két hegedűt, illetve hegedűt háromhúros kontra kísérettel. A bőgő az erdélyi falvakban -- néhány reneszánsz nemesi udvarházi zenei központtól eltekintve, mint a Székkel szomszédos Bonchida, vagy Szamosbethlehen stb. -- csak az I. világháborút követő időszakban terjedt el. Ezidőtájt még nem a nagybőgő, hanem egy kisebb testű basszushangszer, a gamba-testű kisbőgő vagy a hegedűcsaládba tartozó gordonka, széki szóhasználattal élve a "gordon" lett az új tagja az ily módon zenekarrá alakuló vonós együtteseknek.

A "gordon" (kisbőgő, cselló) általános elterjedését a nagybőgővel szemben segítette három fő előnye: kvint hangolásból eredő széles hangterjedelme, kis súlya, kis kiterjedése. Hátránya a viszonylag kis hangereje, ezért a hagyományos erdélyi parasztbandák ma már túlnyomórészt a nagybőgőt használják. Az 1960-as évekig Erdélyben a nagybőgő még csak szórványosan terjedt el, míg a kistestű "gordon" általános használatban volt. Ez az állapot maradt fenn Széken a mai napig. ..."

 

Konkoly Elemér



Raktáron
1 000 Ft
A vásárlás után járó pontok: 20 Ft
Adatok
Cikkszám
5102092
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek