Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

Széki lakodalom

Széki lakodalom
Széki lakodalom



<br />



Az erdélyi Szék, a táncházmozgalom mintájául szolgáló község, a Kárpát-medence egyik legjobban kutatott települése. Szinte végeláthatatlan a Szék községgel kapcsolatos publikált írások, hangfelvételek száma, az Árendás Péterszerkesztésében most megjelent Széki lakodalom című könyv mégis egyedülálló a maga nemében.

A sokszínű kötetben helyet kaptak Szék történetéről és a széki népszokásokról már korábban megjelent írások, valamint a széki lakodalom teljes és részletes bemutatása, a lakodalom egyes mozzanataitól a különféle vőfélyversekig. Ezek kéziratát a szerzők, Gráfik Imre és Turbéky Dénes még az 1980-as években lezárták, így a könyv egy olyan időszak gazdag néphagyományait mutatja be, amikor ezek még elevenen éltek. Ehhez kapcsolódik a könyv mellékleteként Turbéky Dénes 98 színes fényképe, melyeken végignézhetjük a székiek mindennapjait, valamint időrendben a lakodalom teljes menetét. Ezek a képek, valamint a helyszínen készült „funkciós” hangfelvételek a CD-ROM mellékleten is helyet kaptak. Az 1977-ben és 1983-ban készült felvételeken a sok zenész példaképévé vált Ádám István „Icsán” és Dobos Károly bandája muzsikál, de belehallgathatunk a vőfélyversekbe vagy a templomi szertartás részletébe is.

A néprajzi leírások és a fényképek mellett a könyvben szerepel még 10 széki lakodalmas dallam kottás közlése. Ugyancsak a könyv részét képezi Széki Soós János lakodalommal, zenészekkel kapcsolatos öt esszéje. Ezekből az utolsó „Nem úgy van most” címmel már a jelenkori, 2014-es állapotokat mutatja be.

A könyv utolsó nagy fejezete Szék község teljes honismereti bibliográfiája, melyet a kötet lektora, Varga Sándor állított össze. Itt 57 oldalon keresztül kereshetők a Székkel kapcsolatban ezidáig megjelent könyvek, tanulmányok, cikkek és publikált hangfelvételek. Ez a maga nemében egyedülálló lista sokak segítségére lehet, akik e témában szeretnének jobban elmélyülni, kutatni.



Raktáron
3 900 Ft
A vásárlás után járó pontok: 78 Ft
Adatok
Cikkszám
5102091
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek