Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

Székelyföldi furulyaiskola

Székelyföldi furulyaiskola
Székelyföldi furulyaiskola<br /> Ez a gyűjtemény Székelyföld három vidékéről – Udvarhelyszékről, Csíkból és Gyergyóból – származó dallamokat tartalmaz. A hangszerrel ismerkedő gyermekek számára készült, és eredményes használatához szükséges, hogy a tanuló néhány népdalt már el tudjon játszani.

A Székelyföld népzenéje egyszerre mondható nagyon egységesnek és nagyon változatosnak. Kevés olyan dallamot találni, amely csak egy vidékre volna jellemző, de a közös dallamok változatai a szó szoros értelmében falvanként eltérő képet mutatnak.

A szerző úgy állította össze a gyűjteményt, hogy lehetőleg minden vidék, sőt minden falu dallami között egyaránt képviselve legyenek a régi stílusú, ötfokú ereszkedő, az új stílusú, emelkedő kvintáló, kupolás dallamok, de mellette helyet kapnak a pszalmodizáló, régi kis ambitusú és dúr ereszkedő dallamok is. Továbbá válogatott hozzájuk azokból a dallamokból is, amelyek ugyan nem sorolhatók a fenti fő osztályokba, de helyi népszerűségük miatt a Székelyföld népzenéjének áttekintése nem lenne teljes nélkülük.

A furulya a pásztorok hangszere, így első sorban a természettel együtt élő, azzal beszélgető, sokszor magányos ember szólal meg a furulya nyelvén. A székely furulyások játékmódján azonban az is nagyon világosan érződik, hogy az ő zenéjük élő közösségi igényeket is szolgál. A lüktető hangsúlyok, a táncosok lába alá faragott cifrázatok és variációk, a furulya éneket utánzó, éneket kísérő felhangos fújástechnikája mind a mulató, táncoló közönség igényeihez igazítja a hangszeres zenét. A játéktechnikai részleteket és az azokra utaló jelölések magyarázatát a kották mellett találja meg az olvasó.

A kötetben szereplő valamennyi dallam eredeti felvétele megtalálható CD-mellékletünkön.Raktáron
3 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 70 Ft
Adatok
Cikkszám
5102090
Csomagajánlatok
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek