Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

cd Magos Ahol az ökör is bort iszik

cd Magos Ahol az ökör is bort iszik
cd Magos Ahol az ökör is bort iszik



<br />



„Nálunk Péterlakán gazdag szőlősek voltak. Azért válaszolták, mikor kérdezték, hogy hova valósi vagy: magyarpéterlaki, ahol az ökör is bort iszik!
Pontosan úgy is volt. Kiengedte egy nagy gazda az ökreit, és ahogy sajtolta a szőlőt, odamentek, és az ökrök kezdték meginni a mustot a cseberből – mesélte el mindig szívesen a mondás eredetét Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás.

„Csiszár Aladár és a Magos közös története a 2000-es évek elején kezdődött, amikor Soós Csaba prímásunk megkérdezte Aladárt egy budapesti táncházban, hogy beállhat-e mellé muzsikálni. Néhány évvel később Csabi már Aladár körtvélyfáji házában leste el hegedülésének titkát, a következő nyáron pedig a jobbágytelki népzene- és néptánctáborban húzták együtt a fordulókat. Azóta minden évben együtt muzsikáltunk Csiszár Aladárral Jobbágytelkén és több alkalommal Budapesten is. Ez a mester-tanítvány kapcsolat idővel barátsággá alakult, több alkalommal is hegedűs, brácsás, bőgős, cimbalmos kollégái lehettünk Csiszár Aladárnak. Kedves Mesterünket 2022. február 16-án kísértük utolsó útjára Körtvélyfáján. Ekkor már hónapok óta dolgoztunk a lemezen, de sajnos a közös felvétel már elmaradt...” – emlékezik vissza a zenekar.

Az új lemezzel az alkotók a Felső-Maros menti Magyarpéterlaka gazdag dallamkincsét szeretnék bemutatni, emléket állítva ezzel Csiszár Aladárnak és a híres magyarpéterlaki zenészeknek. A személyes élmények, valamint a gazdag zenei gyűjtések segítségével igyekeznek minél hitelesebb képet adni a magyarpéterlaki magyar, román és cigány népzene páratlanságáról.

SOÓS Csaba – hegedű
ENYEDI Tamás – cimbalom
PRIHODA István – bőgő

Vendég:

FEKETE Márton „Kispuma” – brácsa
ENYEDI Ágnes – ének

SALAMON Soma – harmonika

Közreműködik:

HAJDÚ Flórián – ének

BENEDEK Attila – ének

JUHÁSZ Sándor – ének


  1. Lunkák 9’42’’
    2. Verbunk 3’24’’
    3. „Szépen szól a péterlaki nagyharang…” 8’02’’
    4. Asztali nóta és sebes 7’30’’
    5. Cigányoké 6’24’’
    6. Maros menti románoké 7’49’’
    7. Pakulár 3’10’’
    8. Jobbágytelki emlék 9’37’’
    9. Polgári és vármegye 8’00’’

A felhasznált zenéket gyűjtötték: KALLÓS Zoltán, JAGAMAS János, FEKETE Antal „Puma”, VAVRINECZ András, PETROVICS Tamás, MAGOS Együttes

Archív képek: VAVRINECZ András

További fényképek: Chris BLACK, MAGOS Együttes

A felvételek a Csend Stúdióban készültek 2021-2022-ben. Szerkesztette, rendezte: MAGOS Együttes. Hangfelvétel, keverés és mastering: MAZÁN Attila, Borító: Kiss Dóra Nyomdai előkészítés: Szilasi Marianne, A kiadvány az NKA Halmos Béla Program támogatásával készült.

 



Nincs raktáron
3 000 Ft
Nincs raktáron
A vásárlás után járó pontok: 60 Ft
Adatok
Cikkszám
5201630
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek