Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

Régi szokás szerint...

Régi szokás szerint...
Régi szokás szerint...



<br />



Exterde Tibor műsorvezető: Ez a könyv az InfoRádióban elhangzott beszélgetések szövegét tartalmazza. Féltem az interjúktól, mint rendesen, ha a beszélgetőtárs nincs válaszadásra kötelezett helyzetben. Aggódtam azért is, mert mit sem értek a néprajz tudományához. Végül bizonytalan voltam abban is, hogyan illik majd a hagyományról szóló beszélgetéssorozat egy hírrádióba. Aztán Sándor Ildikó mesélt, én meg okosodtam. Bízom benne, hogy az olvasó is ugyanolyan jól érzi majd magát, mint végül én éreztem!

 

Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató: Az Aréna című műsorban elhangzott beszélgetéshez az alkalmat egy-egy ünnep szolgáltatta. Eleinte a paraszti hagyomány ünnepi szokásait, jeles napjait jártuk körül, majd a néphagyomány más területeire is kitekintettünk. A Karácsony, Szilveszter, Húsvét, Pünkösd, Szent Iván és Halottak napja szokásai, hiedelmei mellé így kerülhetett Szent Mihály napon a pásztorok mesterségének, művészetének bemutatása, Gyereknapon a népi játékok (első sorban az ölbeli játék), a Költészet napján a magyar népköltészet.

 

Az interjúk túllépnek az ismeretterjesztés szokásos keretein: igyekeztünk az ünnepi kultúra napjainkig tartó változásait, azok művelődés- és vallástörténeti hátterét is bemutatni, személyes élményekkel, tapasztalatokkal, vállaltan szubjektiv megközelítésben.

 

 

Tartalomjegyzék

Előszó

Nagyböjt, Húsvét

A költészet napja

Pünkösd

Gyereknap

Szent Iván nap – nyári napforduló

Szent Mihály nap

Mindenszentek, Halottak napja

Advent – Karácsony



Raktáron
2 000 Ft
A vásárlás után járó pontok: 40 Ft
Adatok
Cikkszám
5102089
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek