Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

Kukucska Ernő hagyatéka + CD melléklet

Kukucska Ernő hagyatéka + CD melléklet
Kukucska Ernő hagyatéka + CD melléklet



<br />



Kukucska Ernő neve ismerős lehet mindenki számára, aki szereti a népzenét, hiszen a rádió műsoraiban gyakran hallani dudajátékát őrző felvételeket. A hetvenes években még gyakran szerepelt személyesen is Repülj, Páva műsorokon, népzenei találkozókon, aztán valahogy kikerült a rendszeres résztvevők köréből. A táncházas dudás nemzedék minden igyekezete ellenére is kénytelen volt beérni hangfelvételeinek tanulmányozásával, mert ha dudálni kérték, mindig ugyanaz volt a válasz: már nem foglalkozom zenéléssel, nem játszom, nem megyek, ne is kérjék. 1993. január másodikán azonban megtört a jég: elszánt könyörgésünk meghallgatásra talált, és az elzárkózó, megközelíthetetlen ember helyett megismerhettük az igazi Kukucska Ernőt: a barátságos, kedves embert, a nógrádi dudás-furulyás pásztorhagyomány egyik utolsó képviselőjét, aki tisztában van e hagyomány értékével. Akkor még nem tudhattuk – amit ő bizonyára sejtett -, hogy élete már nem tart sokáig, és talán ezért is döntött úgy, hogy átadja az általa megőrzött tudást azoknak, akik még továbbvihetik. Összesen három alkalommal sikerült felkeresni és felvételt készíteni vele magnetofonra és videora. A negyedik, nyár eleji látogatáskor már halálhíre fogadott. A legméltóbban úgy tisztelhetjük meg emlékét, ha közkinccsé válik zenei öröksége.

Ez a gyűjtemény kizárólag az említett három látogatás felvételeiből állt össze. Azért ragaszkodom csakis ezekhez a felvételekhez, hogy a lejegyzéseket a videofelvételek alapján is ellenőrizhessem és a játéktechnika sajátosságait a látottak alapján ismertethessem. Kukucska Ernő játékmódja ugyanis mind furulyán, mind dudán bőven tartalmaz olyan elemeket, amelyeket pusztán hallás után lehetetlen megfejteni, ugyanakkor nem csak az ő saját előadásmódjában játszanak meghatározó szerepet, hanem jellemzőek általában az egész nógrádi pásztorhangszeres kultúrára is.

 

A kiadványhoz tartozó CD-n az összes hangfelvétel szerepel, a kották sorrendjében. A szerkesztésnél azt az elvet követtem, hogy először a furulyás változatok jelenjenek meg, azután a dudások. Ahol csak lehet, az énekes változatokat is bemutatom. Sok dallam több helyütt is megjelenik a különböző furulyás és dudás dallamfüzérekben. Az átfedéseknek az az oka, hogy a több dallamot sorjáztató folyamatokat nem lenne észszeű széttördelni csak azért, hogy az azonos dallamok egymás mellé kerülhessenek. A folyamatok szerkesztése maga is tanulságos; a variációk gazdagsága pedig igényli egy-egy dallam minél több változatának bemutatását.

 

A hangszereket ismertető rajzok és fényképek Sáringer Kálmán munkái, a többi fényképet Agócs Gergely készítette. A gyűjtéseken a szerzőn kívül részt vettek: Karácsonyné Molnár Erika, Sáringer Kálmán, Agócs Gergely, Hrúz Szabolcs és Karácsony István.



Raktáron
2 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 50 Ft
Adatok
Cikkszám
5102054
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek