Kategóriák
Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szavazás
Termék részletek


Kallós: Adok nektek aranyvesszőt

Kallós: Adok nektek aranyvesszőt
7 000 Ft
A vásárlás után járó pontok: 140 Ft<br />K Kallós Zoltán: Adok néktek aranyvesszőt 

"

Tizenegy éve, 1998 óta látható a válaszúti Kallós-kúriában az a néprajzi kiállítás, amely ékesen bizonyítja, hogy Kallós Zoltán közel sem csak népzenekutatóként kiemelkedő egyéniség – népi jellegű tárgyi gyűjteménye miatt is. A néprajzi kiállítás hamar érdeklődést keltett messze Erdély határain túl is, tárgyait pedig most Korniss Péter fotóművész örökítette meg az Adok néktek aranyvesszőt című albumban.

Kallós Zoltán hatalmas gyűjteménye, amelynek nagy része helyszűke miatt eddig még nem kapott helyet a kiállítóterekben, megkívánta a bővítést és a korszerűsítést, hogy valós értékéhez méltó módon tudja szolgálni a köz javát. Ez a vágy és elképzelés vezetett oda, hogy 2010. május 21-én az 1992-ben létrehozott Kallós Zoltán Alapítvány megnyissa a felújított, kibővített Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központot, amely a teljes gyűjteményt bemutatja.

Ennek a gyűjteménynek, a Kallós-múzeumban őrzött anyagnak a sokszínűségét, az erdélyi és Erdélyen túli népművészet gazdagságát mutatja be az Adok néktek aranyvesszőt című kötet, amelynek képeit Korniss Péter fotóművész, a gyűjtő régi barátja készítette, s amelynek a bemutatóját első ízben Kallós Zoltán 85. születésnapja alkalmából májusban Válaszúton rendezték meg. Több mint negyven éve ismerik egymást, emlékezik a fotográfus a könyvkészítés közös munkájának a kezdeteire, mégis, „amikor megkért, hogy gazdag gyűjteményének legszebb darabjait fotózzam le, meghatódtam”. Korniss úgy véli, Kallós most is azt teszi, amit mindig is tett: megosztja velünk „kincseit”, átadja kortársainak és a jövőnek, amit lehet – és amit át kell adni."

   • Cikkszám
    5105001