Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

cd Sárarany zenekar: Hopp hajnalig

cd Sárarany zenekar: Hopp hajnalig
cd Sárarany zenekar: Hopp hajnalig<br />„Régóta motoszkált bennünk milyen szép feladat volna mélyebben foglalkozni a bukovinai székelyek zenei hagyományával, s mostanra ennek a munkának a gyümölcsét adhatjuk át nagy szeretettel, hallgatásra és táncoktatáshoz egyaránt ajánlva.


A Zenetudományi Intézet anyagaiból nagy kosárral vittünk haza, és bukkantunk rá olyan kincsekre, amelyek lassan egészen feledésbe merültek volna. A hangszeres dallamokat Rózsa Lajos, Bot Antal, László László, Illés Gergely, Szőcs Domonkos, Czurkán Miklós és Gáspár János prímások játéka alapján összegeztük. Utóbbi muzsikusról, Gáspár Jánosról és testvéreiről készült felvételeket pedig a zenekari hangzás rekonstruálásához is felhasználhattuk. A többféle hangszerelési ötletből, amely ezidáig szakmai berkekben megfogalmazódott mi a hangtartományok közelítése miatt a két hegedű, brácsa, nagybőgő felállás mellett döntöttünk. A szövegek válogatásakor fontosnak tartottuk a közismert variánsok mellett a kevésbé ismert szépségeket is megmutatni.
A táncok elnevezései rengeteg formában élnek, gyakran a táncolt motívumkincset tükrözik. Régies táncuk, a silladri megtalálható még nagyralépő, apró silladri, csoszogtatós vagy árgyelánosként is. Szóló férfitáncuk, a verbunk másik neve lehet verősdi, cigányászka.
A silladri tánchoz hasonló motívumokból felépülő, de újabb keletű táncuk, a csárdás, él még magyaroska, minden ember nótája és több más néven.
Polgári táncaikat kétszer hetes osztásba fűztük, melyeket hétféle, hétfélés elnevezésekkel illetnek a székelyek. Maguk a részletes elnevezések is rengeteg variánssal bírnak, sokszor nem tisztázott, hogy melyik elnevezés pontosan melyik dallamhoz is tartozik. A lemezen használt elnevezések a hagyományőrző körökben ma is divatos és ismert táncneveknek felelnek meg. A két hegedű ezeknél a dallamoknál különböző szólamot játszik, mellyel polgári hangzást idézünk meg.
A lakodalmas hagyományhoz kötődő dallamokat letisztázott repertoár jellemzi, az eseménysort gyűjtéseken többször kikérdezték. Erre alapozva mutathatjuk be a “hazai" (azaz a menyasszony) útját a háztól a lakodalom végéig.
Dióhéjban tehát így készült el Kodály 1914-es gyűjtésétől indulva az 1992-es gyűjtésekig bezárólag több mint 35 órányi felvétel meghallgatása, csoportosítása, elsajátítása után egy lemezre sűríthető anyag. „


1

Cigányászka

 

2

Magyaroska

 

3

Silladri

 

4

Hármas

 

5

Ez Az Ádámé

 

6

Karos

 

7

Fenyegető

 

8

Az Ajtóig Meg Vissza

 

9

Eltörött A Rossz Fazak

 

10

Zsidós

 

11

Verbunk

 

12

Énekelt Nóták

 

13

Minden Ember Nótája (Csárdás Menet)

 

14

Bemenős

 

15

Csűrdöngölő

 

16

Viricses

 

17

Kétfeletappantós

 

18

Klazurpolka

 

19

Visszás Kalup

 

20

Szapora Kalup

 

21

Árgyelánus (Páros Silladri)

 

22

Romános Dallamok

 

23

Nagyralépő (Silladri)

 

24

Csárdás

 

25

Apró Silladri

 

26

Lakodalom

 


 

A Radák Márton vezette Sárarany zenekar tagjainak többsége a Zeneakadémia Népzene Tanszékén végezte tanulmányait. A fiatal és aktív csapat évek óta foglalkozik Bukovina hangszeres népzenéjével. Ennek alapjául Kodály Zoltán 1914-es helyszíni gyűjtését vették, de a későbbi, Magyarországra áttelepült bukovinai székelyekkel készült gyűjtéseket is alaposan tanulmányozták. Most megjelent új lemezükön ebből a gazdag és értékes zenei anyagból válogattak.

 Nincs raktáron
3 000 Ft
Nincs raktáron
A vásárlás után járó pontok: 60 Ft
Adatok
Cikkszám
5203010
Csomagajánlatok
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek