Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate

Bukovinai székely festékesek

Bukovinai székely festékesek
Bukovinai székely festékesek



<br />



A könyv azzal a szándékkal született, hogy segédanyagot nyújtson a magyar szövőkultúra eddig kevéssé publikált területe iránt érdeklődők számára. Kiadványunkat haszonnal forgathatják a szövéssel ismerkedők, a szakmában már jobban elmélyedők, szakoktatók és az alkotók is. Gyakorlati használatra szánjuk a megjelenő műveket, nem kizárólag tudományos céllal, főként a hagyományoktatás részére.

A kiadvány hiánypótló, hisz a festékes szőnyegek témakörében kevés a hozzáférhető szakirodalom, a múzeumi gyűjteményekben pedig nehézkes az eredeti anyagok tanulmányozása.

A kötet bevezető fejezetében a szövő szakoktatás szépségein, nehézségein keresztül vall a szerző arról, hogy hogyan lehet átmenteni az apáról fiúra szálló mesterségátadás élményét, technikáját a mába, mikor már ez az ismeretátadás a köz- és szakoktatás feladatává vált. Ez a gondolat hatja át a könyv további fejezeteit is, melyek az oktatás módszereit, a bukovinai székelyek rövid történetét és a bukovinai festékes szőnyegeket mutatják be.

Az utolsó – bukovinai székely festékesek címet viselő – fejezet végigvezeti az olvasót a szövőeszközök ismertetésétől kezdve az elkészült szőnyegek használatáig. Megismerhető a bukovinai osztováta és részei, a fonal előkészítés, a felhúzás módja. A festékes szőnyegek tervezésének jellemzői, a mintakincs sajátosságai, a régi és az új stílus különbözőségei. A minták leírása mellett minden esetben megjelenik a fotós illusztráció. (pl: nagyvirágos, kígyós, vízfolyásos, rózsás, stb.)

A kiadvány a szerző által gyűjtött archív és a szerző által készített színes fotókat tartalmaz, összesen 83 darabot.

 

Tartalom


  • I. Bevezetőként
  • II. Oktatás módszerek
  • III. Bukovinai székelyek rövid története
  • IV. A bukovinai szőttesek

1. Szövőeszközök, vásznak, csergék

2. A bukovinai festékes szőnyegek

Hagyományos minták és szövésük

Új stílusú minták

Bukovinai asszonyok által szövött festékesek a XX. század második felében

Iskolai keretek között szőtt szőnyegek


  • A téma feldolgozásához ajánlott irodalom

Képek jegyzéke



Raktáron
2 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 50 Ft
Adatok
Cikkszám
5102025
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek