Hírek

2020.08.28 16:44

Augusztus 29-én szombaton egésznapos nyitva tartással várjuk vásárlóinkat!

10.00-től - 18.00 óráig

Tanúsítvány

SSL Certificate
BLOG

2020 - a katasztrófafilm

Hudák János
Hudák János
2020.12.21 18:27
2020 - a katasztrófafilm

Rohamosan közeledik az év vége és vele az ünnepi időszak. Lassan mindenki túl van az ajándékvásárláson, lassan elcsendesedik az ország és visszavonul mindenki az otthonába. Hát ez az év is eltelt. Nem a megszokott módon, ez a napnál is világosabb. Egy olyan időszakon vagyunk túl, amit tavaly ilyenkor senki nem gondolt volna. Leginkább egy túlélőtáborhoz vagy katasztrófafilmhez lehetne hasonlítani a történéseket. Úgyhogy elég nyilvánvaló, hogy az idei visszatekintő írások fő témája a koronavírus-járvány lesz. Mi más is lenne, hiszen az egész évünket, az élet minden területét érintette a pandémia. A Kellékbolt is ennek árnyékában működött az év során és természetesen minket is nagyon megviselt.

Tavasszal nekünk is be kellett zárnunk az üzletet és hiába van webáruházunk, mivel az egész ország leállt, beleértve a táncház mozgalmat is, érthető módon nem a mi termékeink voltak a legkelendőbbek ebben az időszakban. Bár a nyár vége felé még lehetett bizakodni, hogy lassan visszatérünk a megszokott működéshez, az ősz rácáfolt erre. Ugyan a második hullámban később jöttek a korlátozások és nem is kellett bezárnunk, a bevételünk ismét nagyon visszaesett. Hosszasan lehetne ecsetelni, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznünk, de ennek az írásnak nem az a célja, hogy jól kipanaszkodjuk magunkat. Éppen ellenkezőleg, arról kell szólnia, hogy minden csapás ellenére még mindig talpon vagyunk! Ezért úgy döntöttem, arról készítek egy rövid leltárt, mi mindent tanultunk ebből az évből és milyen eredményeket, sikereket értünk el mindennek ellenére.

Utóbbival kezdve például a leállás lehetőséget biztosított arra, hogy a kínálatunk bővítése terén előre lépjünk. Egy ideje szó volt róla, hogy sokan utcai viselésre is szeretnének karaktercipőt vásárolni. Illetve sokan gumitalpat tetetnek a bőrre, hogy tudják hordani utcán. Így a felszabaduló energiákat abba fektettük, hogy cipészünkkel megvalósítsunk egy utcai verziót a karaktercipőkből. Ennek egy külön honlap is készült, mivel nem kizárólag táncosokat céloztunk meg velük. Tapasztalataink szerint nagy örömmel fogadtátok ezeket az új fajta cipőket, ráadásul az év vége felé még új színekkel is bővült a kínálat! A tavasz folyamán az online térben is erősítettük a jelenlétünket a Táncos vagyok Facebook csoport létrehozásával. Azóta több esetben is kértük a véleményeteket, tanácsotokat egy-egy témával kapcsolatban. Az ősz folyamán pedig végre elindítottuk a Kellékbolt blogját, ami szintén hosszabb ideje tervben volt. És bár az első írások kicsit távolról közelítik a néptánc világát, de ígérjük, januártól valódi szakmai tartalmakat is kaptok tőlünk.

Ezeknél azonban sokkal fontosabb, hogy miközben mi is nehéz helyzetbe kerültünk, azért igyekeztünk nem csak a sebeinket nyalogatni, hanem megnéztük, hogyan tudnánk mi másoknak segíteni.

Például tavasszal, mikor minden leállt és a varrónőinknek elfogyott a munkája, akkor elkezdtünk maszkokat varrni és több mint 3000 darabot adományoztunk önkormányzatoknak, hogy ki tudják osztani a lakosaiknak. Segítettünk másokon, miközben mi is nyertünk ezen, hiszen munkát tudtunk adni a dolgozóinknak. A tavaly első alkalommal meghirdetett Táncos vagyok ösztöndíj esetében felmerült ugyan, hogy idén ne osszuk ki, de végül ezzel kapcsolatban is úgy döntöttünk, hogy a körülmények ellenére fontos, hogy támogassuk a táncos közösségeket, így a tavalyihoz hasonlóan 200.000 Ft-tal támogattuk a derekegyházi Derce Néptánccsoportot. Novemberben pedig végre a Kellékbolt „zöldítésében” is előrébb léptünk, hiszen 164 fa elültetésének és 10 éves gondozásának költségével támogattuk a MyForest – Közösségi Erdők szervezetet.

Mindezeken túl viszont a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy sikerült teljesíteni a tavasszal elhatározott legfőbb célunkat. Azt, hogy ne kelljen elküldenünk egyetlen munkatársunkat sem. Nem volt persze könnyű, tulajdonosként is sok lemondással járt és persze mindenkitől követelt áldozatvállalást, de lassan talán kijelenthetjük, hogy ebben az értelemben túl vagyunk a nehezén.

Összefoglalva tehát azt gondolom, hogy minden nehézség ellenére egyértelműen van minek örülnünk és van mire büszkének lennünk. Az elmúlt év során még jobban megtanultuk, hogy a problémákban és a nehézségekben egyben a lehetőséget is meglássuk. Megtanultuk, hogy a hagyományos munkáltató-munkavállaló kereteket meghaladva, közösségként működve a legnehezebb szituációkban is helyt tudunk állni. Megtanultuk, hogy nem szabad elcsüggednünk a problémák láttán, hanem mindig keresnünk kell a megoldásokat, az alternatív utakat, a továbblépés lehetőségét. Továbbá a másokon való segítés lehetőségét. Hiszen ez a történet nem csak rólunk szól, nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe idén. Ahogyan a cégen belüli szolidaritás segítette a csapatunkat a túlélésben, ugyanígy tágabb körben is igaz, hogy az egymás iránti szolidaritásra nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy le tudjuk küzdeni az akadályokat. Ez számomra a 2020-as év legnagyobb tanulsága.

Mindeközben azért bízunk benne, hogy 2021 nem tartogat majd ilyen megpróbáltatásokat és tanításokat számunkra, még ha idén meg is edződtünk ilyen téren. Mindenkinek azt kívánjuk, hogy sokkal vidámabban, kevesebb szorongással teljen a jövő év, sikerekben és még inkább örömökben gazdag legyen! Továbbá álljon végre helyre a világ rendje és térhessünk vissza a próbatermekbe, táncházakba, fesztiválokra. És csak táncoljunk, táncoljunk, táncoljunk, hiszen minden tánclépés jobbá teszi kicsit a világot!

Békés, boldog karácsonyt és boldog új évet kívánunk mindenkinek!

 

Hudák János, Hudákné Farkas Sára és a Kellékbolt teljes csapata