Hírek

2020.12.23 9:49

december 24 - 27  ZÁRVA
december 27 - 30  10.00-18.00
december 31         10.00-14.00
január 1 - 6              ZÁRVA

Tanúsítvány

SSL Certificate

cd Söndörgő: Lost music of the Balkan

cd Söndörgő: Lost music of the Balkan
cd Söndörgő: Lost music of the Balkan<br />"A Söndörgő új felvétele meglepetést jelent azoknak, akik jól ismerik e fiatal - bár immár tizenöt éves! - együttes repertoárját. Akik az izgalmas, aszimmetrikus metrikát, rafinált ritmikát társítják joggal ehhez a zenei világhoz, azaz a szerb népzene legérdekesebb rétegét. Ezt a felvételt azonban nem a ritmus uralja - noha táncra serkent jó néhány szám - hanem a dallam és a hangszín. A dallam, amely fűszeres, egzotikus: kromatikus lépésekkel, motívumokkal telített. Kromatikus népzenei stílus? Van ilyen? Van. "Very rare in folkmusic" írta Bartók a Harvard Egyetem felkérésére készülő előadássorozatának vázlatai között, 1942-43 fordulóján. Ő maga az arab népzene mellett a dalmáciai népzenében találkozott ezzel a stílussal, de ez utóbbit csak felvételekről, amerikai emigrációja idején ismerte meg.

A Söndörgő Együttes repertoárjának új fejezetét hallgatva meggyőződhetünk arról, hogy nem is annyira ritka a népzenében a kromatikus dallamrajz. E felvétel tanúsága szerint a szerb, cigány, sokác, macedon zenében is jelen van, magukban a dallamokban és díszítéseikben egyaránt. A zenei felfedezés izgalma mellett ez adja a válogatás keserédes alaphangulatát is. Összeszorul a szív és kitárul. Hol a borgőzős kocsmában, hol a csillagos, szabad ég alatt érezzük magunkat, különösen a sajátos, cigányos, füstös, rekedt, vagy éppen trombitahangként szárnyaló vokális darabokban. Mindehhez jó kontrasztot, át- és levezetést jelentenek a tamburás közzenék: szinte valószínűtlenül lebegő táncok és vonulások ? távolról emlékeztetve Fellini ifjúkori megrázó filmjeinek körtáncban feloldódó, enigmatikus befejezéseire.

Ezt a felvételt érdemes egyben meghallgatni ? nem számonként. Ennek története, üzenete, felépítése van. Becses dokumentuma egy fizikai értelemben is meglepően közeli népzenei világ boldog szigetének." - Prof. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora  

Buzás Attila - tamburabőgő, ének
Eredics Benjámin - brácstambura, trombita
Eredics Salamon - harmonika, furulya, basszprímtambura
Eredics Áron - prímtambura, csellótambura, derbuka, tapan, ének
Eredics Dávid - prímtambura II., basszprímtambura, kaval, klarinét, szakszofon, ének

Közreműködnek:
Tompos Kátya - ének (3, 13)
Kovács Antal - ének (6, 9)
Versendi Kovács József - prímtambura (3, 5, 6, 8, 9, 12)

1. Toni
2. Sino
3. Opa cupa
4. Posavsko a
5. Joka
6. Voje sasa
7. Posavsko b
8. Buo kolo
9. ororo
10. Posavsko c
11. Cele noci
12. Oj jesenske
13. Zajdi,zajdi
14. Igran oek
15. CiganicaNincs raktáron
3 800 Ft
Nincs raktáron
A vásárlás után járó pontok: 76 Ft
Adatok
Cikkszám
5201428
Vélemények

Legyél az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek